niedziela, 6 sierpnia 2017

DIY (10) - lawendowy cukier

Dzień dobry,
Właśnie zakończyliśmy nasze wyzwanie z Prowansją w tle i będąc jeszcze w tych cudownych lawendowych klimatach zaprosiliśmy do Art Piaskownicy Magdalenę (Majalena), która przedstawi Wam niezwykły  pomysł na lawendowy cukier:)

Witam wszystkich serdecznie, bardzo mi miło gościć ponownie na blogu Art Piaskownicy. 
Mam na imię Magdalena i prowadzę bloga z moim rękodziełem
- majalena.blogspot.com oraz diytozts.blogspot.com - gdzie znajdziecie
mnóstwo pomysłów, jak coś zrobić i przygotować czasami nawet z niczego ;) 
Hello all,
I am very pleased to be here again. My name is Magdalena and I am author 
of my handmade blog - majalena.blogspot.com and also diytozts.blogspot.com 
- where you will find a lots of idea how to make it! 

Tym razem przygotowałam bardzo prosty tutorial na aromatyczny cukier lawendowy. Jedliście kiedyś taki cukier o zapachu lawendy? Nie? - to musicie spróbować. Możecie go wykonać samodzielnie w domu, a potem z przyjemnością napić się herbatki, osłodzonej lawendowym cukrem, który działa uspokajająco, delikatnie nasennie i kojąco po ciężkim dniu.
This time I prepared a very simple tutorial on aromatic lavender sugar.Did you ever eat lavender sugar? If no, you should try.You can make it very simply,and enjoy drinking tea with nice lavender aromat. 


Lawenda ma właściwości lecznicze:

- jej kwiaty działają bakteriobójczo (mogą nawet w pewnym stopniu 
zahamować rozwój flory bakteryjnej) oraz antyseptycznie;
- ma zdolność do łagodzenia objawów reumatyzmu, znieczula ból;
jej działanie jest moczopędne, wiatropędne oraz żółciotwórcze;
- zdecydowanie pobudza wydzielanie soków trawiennych, stymuluje ruchy 
perystaltyczne w jelitach, poprawiając funkcjonalność układu trawiennego;
- świetnie działa na serce – nie tylko wzmacnia je, ale także uspokaja w chwilach większego napięcia;
- dzięki lawendzie możesz pozbyć się nie tylko bólów brzucha, ale także poprawić kondycję i funkcjonowanie wątroby. (tekst pochodzi ze strony idbajosiebie)

Do zrobienia cukru lawendowego potrzebujecie:

- 250g. cukru (szklanka),
- ok 4-5 łyżeczek suszonych kwiatów lawendy,
- słoiczek ze szczelnym zamykaniem,
- kawałek sznurka sizalowego lub tasiemkę do udekorowania słoiczka.

To make lavender sugar you need:

- 250g. sugar (glass),
- about 4-5 teaspoons of dried lavender flowers,
- jar with tight closing,
- ribbon to decorate the jar.


1.W czasie mocnego kwitnienia lawendy od czerwca do lipca
 zbieramy świeże dobrze rozwinięte kwiaty lawendy.
1.In the period of strong lavender flowering from June to July 
we collect fresh well-developed lavender flowers.


2. Następnie wiążemy łodyżki i kwiatami w dół zostawiamy do
wysuszenia w przewiewnym i najlepiej nie nasłonecznionym miejscu.  
2. Then we tie the stems and flowers down, leaving them 
to dry in the airy and preferably not sunny place.


3. Kiedy już nasze kwiaty są wysuszone, oddzielamy kwiatuszki od łodygi delikatnie je wyciągając,
ale możecie też użyć widelca, dzięki któremu oczyścicie łodyżkę z kwiatostanów.
3.Once our flowers are dried, we separate the flower from the stem gently pull it out,
But you can also use a fork.  


Ja delikatnie zgniatałam ususzone kwiaty, które same odpadały od łodyżki. 



4.Teraz naprzemiennie warstwowo przekładamy cukier
z kwiatuszkami lawendy z 1cm odstępami cukru.
4.Now alternately layered sugar with lavender flowers with 1 cm sugar intervals.





5.Naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy na ok.1-2 tygodnie w ciemne miejsce. Od czasu do czasu należy potrząsnąć słoiczkiem. Po tym czasie przesiewamy cukier przez sitko, żeby oddzielić kwiaty od cukru. Jeśli zostały jakieś niewielkie odrobinki - nic nie szkodzi- dodadzą oryginalnego wyglądu naszemu cukrowi. Kwiaty lawendy można ponownie wykorzystaćdo zrobienia kolejnego lawendowego cukru!!! Ale możecie też zostawić kwiatuszki lawendy w cukrze.

5.We close the container tightly and set aside for 1-2 weeks in a dark place. Occasionally shake the jar. After this time, we sift the sugar through a strainer to separate the flowers from the sugar. If there was some small bit - it does not matter. They will add the original look to our sugar. Lavender flowers can be reused But you can also leave lavender flowers in sugar.



6.Lawendowy cukier przechowujcie w szczelnie zamkniętym słoiczku, żeby nie nabrał wilgoci. Jest on bardzo aromatyczny, więc uważajcie przy jego używaniu, by nie dodać za dużo. Wystarczy 1 łyżeczka na kubek kawy czy herbaty, a z pewnością będziecie się cieszyć lawendowym aromatem. Ciasto czy kawa po dodaniu takiego cukru zmienią się na lepsze! Goście oszaleją z zachwytu, a podniebienia będą uradowane. Gorąco polecam i życzę smacznego! 

6.Store lavender sugar in a tightly sealed jar so that it does not get wet. It is very aromatic so be careful when using it.  Not to add too much. Just 1 teaspoon per cup of coffee or tea, and you will certainly enjoy the lavender aroma. Cake or coffee after adding such sugar will change for the better! Guests are going crazy with delight and the palate will be delighted. Highly recommended and wish you a tasty one!

Trzymajcie się!
Pozdrawiam,
Majalena 

Take care! 
Majalena 

2 komentarze:

AniaTworzy pisze...

wow pierwszy raz o tym slysze, super !

Majalena pisze...

Dziękuje za wyróżnienie i jeszcze raz serdecznie polecam, naprawde świetnie smakuje. Powiem jeszcze że im dłużej będzie sobie dojrzewał cukier z lawendą tym mocniejszy będzie jego aromat. Smacznego :)